fbpx
0(212) 823 40 93 0 (552) 350 40 93 Pzt - Cmt: 09:00 - 22:00 | Pazar: Kapalı
Aksoy Diş

İMPLANT

" Eksik olan diş ya da dişlerin yeniden ağız ortamına kazandırılması amacı ile çene kemiğine genellikle titanyum alaşımlı yapay köklerin cerrahi olarak yerleştirilmesidir. "

implant

İmplantoloji bir ya da birden çok diş eksikliği bulunan hastalarda çene kemiğine yapay diş kökleri (titanyum, seramik vs) yerleştirilerek bu kökler üzerine diş protezi yapabilmeyi amaçlayan bilim dalıdır. Ağızda hiç dişi olmayan hastalarda da implantlardan destek alınarak protezlerini daha rahat kullanmaları sağlanabilir.

İmplantlar kuron, köprü veya hareketli diş protezleri uygulanarak yapılan klasik tedavilerde karşılaşılan birçok problemi ortadan kaldırmaktadır. Örneğin tek diş eksikliğini gidermek için yapılan klasik köprü yönteminde boşluğun her iki yanındaki sağlam dişlerin kesilmesi gerekmektedir. Bu da ilerleyen yıllarda kesilen dişlerin kaybına kadar gidebilen pek çok problemi de beraberinde getirebilmektedir. Oysa bu boşluğun implantla doldurulması çok daha estetik ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarır ve sağlıklı dişiniz zarar görmemiş olur. Ancak komşu dişlerin büyük ve eski restorasyonlarını yenilemek gereken durumlarda kuron köprü protezi tercih edilebilir. Bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi alınız.

İmplant tedavileri hiçbir dişi olmayan ve total protez kullanmakta olan hastalarımız içinde son derece yüksek konfor sunmaktadır. Vakanın durumuna göre alt ve üst çenelere 6 ya da 8 adet implant uygulaması ile tamamen sabit protezler yapılarak kişilerin yaşam kalitesi çok yükseltilmektedir. Sadece iki adet implant ile çok daha stabil total protezler yapılabildiği gibi implant sayısı artırılarak tamamen sabit, son derece estetik, özgüveni artırıcı protezler yapılabilmektedir.

Bugün artık implantların ömür boyu hizmet edeceği kabul görmüştür. Bilimsel çalışmalar günümüzde implant başarısının %98′lerde olduğunu göstermektedir.

Operasyon öncesi bir dakikada elde edilen bilgisayarlı tomografik röntgen ya da standart röntgen görüntüleri üzerinde özel programlar ile kişiye en uygun implant ve protez tasarımı yapılmakta ve bu sayede ulaşılacak restorasyon sonuçları önceden değerlendirilebilmektedir.

Bugün itibari ile implantolojide en çok tartışılan konu implantların hemen diş çekiminin yapıldığı gün uygulanması ya da implantın yerleştirildiği gün hemen yüklenmesi ve estetik için yapılacak ileri uygulamalardır.

Uygun kalitede kemik varlığında hemen hemen hiç bir kesi yapmadan, dikiş atmadan, implantlar yerleştirilebilmekte, aynı gün üzerine sabit protezler takılabilmekte ve 2 ila 6 ay arası olan bekleme süresi ortadan kaldırılmaktadır

Dental implantolojide vakalar zorluk derecelerine göre cerrahi ve protetik yönden farklı olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak bakıldığında tüm vakalar basit, ileri ve karmaşık olarak sınıflandırılırlar. Cerrahi olarak, herhangi bir kemik defekti olmayan ve anatomik oluşumların vakayı olumsuz yönde etkilemediği ve özellikle arka diş grubunu ilgilendiren vakalar, basit olarak değerlendirilebilir.

Protetik açıdan bakıldığında ise, tüm implantoloji vakaları diş eksikliklerinin sayısına ve bölgesine bağlı olarak zorluk dereceleri belirlenir. örneğin, arka bölge tek diş eksikliği vakaları, basit olarak değerlendirilirken, ön bölge tek diş eksikliği vakaları ileri ve karmaşık olarak sınıflandırılmaktadır. Bu noktadan bakıldığında, tüm ark implant üstü sabit restorasyonlar ile rehabilite edilecek total dişsizlik vakaları implantolojinin en zor vakalarıdır. Bu tip vakalarda klinisyenin bilgi ve deneyimleri başarıda büyük rol oynamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Diş ya da köprü yapmak için komşu dişlerin kesimine gerek yoktur.

2. Diş, diş eti ve çene kemiğine kalıcı zararlar oluşturulmadan diş eksiklikleri giderilir.

3. Kaybedilen dişler ve ilerleyen yaşla birlikte çene kemiklerinde oluşan erimeler, kullanılan hareketli protezlerin konforunu kaybetmesine sebep olur. İmplant uygulaması kemk erimesini durdurarak sabit protez yapımına olanak sağlar. Böylece daha sağlıklı, daha konforlu ve sabit protezler yapılabilir.

4. İmplantlar sayesinde yapılan sabit protezler yaşam kalitesini yükseltir.

1.Diyabet, kalp, tansiyon, romatizmal eklem rahatsızlıkları gibi sistematik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanan hastalarda diş hekimi ve genel hekimin implant tedavisi konusunda görüşüp, hasta için uygunluğuna karar vermesi gereklidir.

2.İmplant tedavisine başlamadan önce hastanın ağız hijyenine dikkat ettiğinden emin olunmalıdır.

3.İleri görüntüleme yöntemleri ile implant için anatomik olarak en doğru kemik bölgesi belirlenmelidir.

Hayır. Eksik diş sayısı birden fazla ise 2 implantın desteklediği köprü uygulamaları ile 3 ya da 4 diş eksikliği giderilebilir.

Uygun implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2′den fazla implant konulan vakalar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.

Bu tip bir tedaviye başlamadan önce yeterli ve doğru bilgi almanız, her şeyden önce, kendi sağlığınız açısından gereklidir. Bu konuda, uzmanlarımız size gereken tüm rehberliği verebilecek bilgi birikimine sahiptir. İmplant tedavisi, doğru seçilen vakalarda ve usulüne uygun yapıldığı taktirde, hastaların yaşam kalitesini arttıran ve yüz güldüren bir tedavi yöntemidir. Bu kadar başarılı bir tedavi yönteminden tüm dünya da olduğu gibi ülkemizdeki hastaların da yararlanması gerektiğine inandığımız için, implant tedavisi hakkında bilgi edinmek amacıyla yaptığınız başvurulardan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene sırasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilir. Bu aşamada ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilir.

Ağız içi ya da diğer cerrahi işlemlerde karşılaşılabilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. özellikle erken dönem sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.

a) Alt çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi, yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

b) üst çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş ve protez taşıyan hastalar: üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.

c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.

d) Tek bir dişini kaybetmiş hastalar: Klasik tedavi metotlarında tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalınmaktadır. Böyle durumlarda tek bir implantın yerleştirilerek komşu dişler kurtarıldığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkması sağlanır.

Klasik sistemlere göre cerrahi işlem gerektirmesi bir dezavantaj olarak düşünülebilir. Bunun dışında tüm yönleri ile diş eksikliği için en ideal tedavidir.

– Daha iyi estetik görünüm kazanırsınız
– Daha iyi fonksiyon kazanırsınız
– Daha iyi çiğneme etkinliği kazanırsınız
– Kemik erimesini engelleyerek, dokularınızı korur
– Diş eksikliği giderilirken, mevcut dişlere zarar verilmez
– Kaybedilen diş veya dişlerin yerine yeni dişlere sahip olabilirsiniz

Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implant’ları yerleştirilir, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene esnasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınır ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilir.

Günümüzde implant tedavisi için %99.4 başarı yakalanmıştır. Doğru teşhis ve planlama ile, doğru protokollere göre uygun hastalara yapılan tedaviler yüksek başarı gösterir. Başarı da; hekimin doğru bölgeye, doğru planlama ile tedavi uygulaması kadar hastanın ağız bakımı ve genel sağlığıda etkilidir.

İmplantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü birçok etkene bağlıdır. En önemlisi hastanın genel sağlığı ve implantların bakımıdır. Genel sağlığı olumsuz yönde etkileyen önemli sistemik rahatsızlıklar oluşmadığı sürece ve gereken bakım yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu sağlıkla kullanılabilir.

Hayır. Genel sağlık durumu, yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80’lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca ileri yaşlarda diş kayıpları daha fazla olduğu için implanta duyulan ihtiyaç da daha fazladır.

İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.

Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır.

İmplantlar genelde kozmetik nedenlerle kullanılmazlar. İmplantların kullanılmasındaki amaç protez dişlere dayanak sağlamaktır. Protez dişler kullanarak kozmetik düzeltmeler yapılabilir fakat böyle bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizi diş hekiminize belirtmelisiniz.

İmplant uygulama teknikleri son derece gelişmiş olmakla birlikte, çok ender durumlarda başarısızlık yaşanabilmektedir. Burda operasyon sırasında oluşan komplikasyonlar, kemik yapısının zayıf olması ve hastanın implant bakımına dikkat etmemesi gibi durumlar etken olabilir. Böyle durumlarda öncelikle problemin giderilmesine yönelik operasyonlar yapılabilir veya implant yerinden çıkarılıp, işlem tekrarlanabilir. Unutmayın implantın başarısında hekim kadar hastanın da rolü vardır. İmplant uygulanan ağızlarda ağız sağlığı ve temizliği asla ihmal edilmemelidir.

Bu süre; durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işleme bağlıdır. İmplant operasyonu, kemiğin durumu ve yapılacak implant sayısına göre 10 dakika ile bir buçuk saat arası sürebilir. Tek bir operasyonla tüm implantlar yerleştirilebilir ya da birkaç seansa bölünebilir. Bunlar sizin istekleriniz, sağlık durumunuz ve doktorunuzun planlamasına göre belirlenir. İmplantın kemiğe yerleştirilmesinin ardından 2-4 ay arası iyileşme için beklenir ve bu sürenin sonunda protez aşamasına geçilir.

Genelde ameliyat günü ve takiben bir iki gün dinlenme tavsiye ediyoruz. Ameliyat yerinde şişme, ağrı ve morarma olabilir. Bunlar birkaç gün içinde geçer. Ameliyat günü hafif ağrınız olabilir, bunlar için ağrı kesici kullanmanız yeterlidir. Çoğu zaman implant operasyonu sonrası bir gün izin yeterli olabilmektedir veya operasyonunuzu haftasonu organize ederek, izin kullanmayabilirsiniz.