fbpx
0(212) 823 40 93 0 (552) 350 40 93 Pzt - Cmt: 09:00 - 22:00 | Pazar: Kapalı
Aksoy Diş

PERİODONTOLOJİ

" Kalıtsal ya da edinsel kaynaklı diş eti hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. "

periodontoloji, diş eti hastalıkları

Ağız içi boşluğundaki dişlerin çevresini saran onların beslenmesini çene kemiğinin üstünü kaplayan ve dişlerin çene içerisinde tam olarak tutunmasını sağlayan diş – çene kemiği arasındaki amortisör görevi yapan bağ dokusu hastalıklarının tedavileri periodontologlar tarafından uygulanır.

Diş eti hastalıklarının pek az bölümünde kalıtsal özelliklere rastlanılır. Bunlar diş eti dokusu çene kemiklerinin kalınlıkları, kalsiyum ve mineral dengeleri, diş etlerinin damaklara yanlış yapışma bölgeleri ayrıca aileden gelen kalıtsal hastalıkların diş eti belirtileridir.

Genellikle bu hastalık bireyin ideal diş fırçalama alışkanlığının olmaması diş hekimin periyodik kontrollere gitmemesi ve bunun sonucunda oluşan çürük dişler, yapılmış yanlış dolgu ve uyumsuz protezler ve bunlarla birlikte yanlış yada aşırı kullanılan sistemik ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Yanlış diş fırçalamaktan kaynaklanan diş eti çekilmeleri ve hastaların diş fırçalama esnasındaki diş eti kanamalarını önemsememesi ve ihmal ederek diş hekimine başvurmaması da tabloyu daha kötü bir duruma sürükler.

Sıkça Sorulan Sorular

1.Diş eti kanamaları
2.Diş eti büyümeleri ve renk değişimleri
3.Diş eti çekilmeleri
4.Diş eti çekilmeleri ile birlikte dişleri destekleyen çene kemiğindeki erimeler
5.Çene kemiği erimeleri ile birlikte dişlerde sallanmalar ve diş kayıpları
6.Aşırı ağız kokusu

Bu belirtilere sahip bireylerde diş eti ve kemik kayıpları protez ve implant yapımını zorlaştırır. Diş eti hastalıkları ağız enfeksiyonları ile birleştirerek kişinin genel sağlığını tehdit edebilir. Kan idrar tahlilinde iltihap lökosit sayısı yüksekliği ve ASO değerlerini değiştirir.

Kalp, tansiyon, damar sertliği, diyabet, eklem hastalıkları ve böbrek hastalıklarında % 80–85 oranında diş eti hastalıklarına rastlanılması çok önemli bulgulardır. Bu anlamda diş eti hastalıklarının ihmal edilmemesi ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir.